PlumeMag’in “Yerel kalkınırsa değer katlanır” sloganıyla 2022 yılında hayata geçirdiği Green Up Meetings‘in dördüncü edisyonu, UNESCO tarafından Uluslararası Bilgiye Evrensel Erişim Günü olarak ilan edilen 28 Eylül 2023’de Kolektif House Levent’te gerçekleşti. Saint-Gobain Türkiye’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlik, “İstanbul’un estetik direnişi” teması başlığı altında birbirinden ilham verici panellere ev sahipliği yaptı.
Akademik içerik danışmanlığını Akademisyen ve Serbest Araştırmacı Seda Naniç Zeybek’in yaptığı etkinlik, her biri alanında uzman birbirinden değerli konuşmacıları ağırladı. Gün boyu süren panellerde; şehir planlamacılar, mimarlar, kültürel miras konusunda uzmanlar, akademisyenler ve birçok kanaat önderi görüşlerini paylaştı.
Türkiye’nin sürdürülebilirlik odaklı platformu ve topluluğu PlumeMag’in hayata geçirdiği Green Up Meetings, dördüncü edisyonunda katılımcıları sürdürülebilir kentler konusu etrafında bir araya getirdi. Saint-Gobain Türkiye’nin destekleriyle gerçekleşen “İstanbul’un estetik direnişi”ni tema alan etkinlik, UNESCO tarafından Uluslararası Bilgiye Evrensel Erişim Günü olarak ilan edilen 28 Eylül 2023’de Kolektif House Levent’te gerçekleşti. Gün boyu devam eden panellerde, İstanbul’un kültürel yapısı, mimarisi, sosyolojisi ve tarihine doğru aydınlatıcı bir yolculuğa çıkıldı. “Doğal afetlere karşı hazırlıklı, çarpık kentleşme ve ulaşım sorunu yaşanmayan, kültürel mirası ve çağdaş kültür sanat alanları her geçen gün daha da artan bir şehir inşası nasıl olur?” sorusuna cevaplar arandı.
UNESCO tarafından ”Öğrenen Şehir” ilan edilen Hatay’ın Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Bihter Ayyıldız’ın kendisine yönelttiği ‘’ Şubat 2023 depreminden ne öğrendiniz? Sorusuna hiçbir şey öğrenemedik cevabını verdi. Savaş; “6 Şubat’ta hepimiz öldük ama sadece bazılarımız gömüldü” sözleriyle yaşadıkları durumu özetledi ve Şubat depremlerinden en büyük hasarı alan Hatay’da yaşanan tecrübeyi aktardı. Depremler sonrası yaşanan yıkımı onarma sürecinde kamu ve özel sektörün iş birliğinin önemine vurgu yapan Lütfü Savaş’ın ardından, Hatay’a ilk giden ve büyük destek veren Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, yaşadıkları tecrübeyi ve bunu İstanbul’daki olası deprem hazırlıklarına nasıl entegre ettiklerini anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, 1999 depreminin ardından kentsel dönüşüm kavramı yoğun olarak gündeme girdiğini ancak kentsel dönüşümün işlevini yerine getiremediğini rakamlarla ifade etti. İstanbul’da yeşil ve açık alan artımında önceliklendirilmesi gereken alanlar olduğunu belirten Gökçe, İstanbul’da ekolojik dengenin yeniden kurulması için gerçekleştirilen çalışmalardan bahsetti. Doğayı kentin merkezine kadar taşımak için yapılan stratejik tasarım projelerini, afetlere hazırlık ve iklim değişikliği adaptasyonu için geliştirdikleri özel işlevli park projelerini dinleyicilerle paylaştı. Bütün park alanlarının deprem odaklı planlanması gerektiğini belirten Gökçe depremin ülke gündeminin birinci sorunu olduğunu ısrarla vurgulamaya devam edeceğini belirtti.
Akademisyen ve Serbest Araştırmacı Seda Naniç ve PlumeMag ve Green Up Meetings Kurucusu Bihter Ayyıldız’ın kültürel miras ve kültürel varlıklara sahip çıkmazsak ne olur sorusu etrafında konuştukları oturumda, toplumsal ve kişisel bellek için yapıların olduğu kadar anıların ve yaşananların da kayıt altına alınarak korunmasının ne kadar değerli olduğuna dikkat çektiler.
Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, yaptığı konuşmalarda, sistemin iyiye gitmesi için sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya gönüllü bir aktif yurttaşlık ve mahalle bazında bir topluluk kurma yönteminin önemini anlattı.
Local Makers Dayanışma Çarşısı
Gün boyunca, etkinliğe paralel olarak Local Makers dayanışma çarşısı da faaliyetteydi Çarşıda, Local Makers çatısı altında bulunan ve Türkiye’nin dört bir yanında yerel üretim yapan, depremden etkilenen yerel üreticiler ya da kişisel üretim yapan üreticilerin ürünlerinden bir seçki yer aldı.